ßßß Cookit - przepis na Serniczki z czereśniami i bezą

Serniczki z czereśniami i bezą

nazwa

Wykonanie

Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem
Składniki na ciasto:
-20 dkg mąki
-15 dkg masła
-5 dkg cukru pudru
-1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy)
-1 łyżka zimnej wody
Składniki masy serowej:
-0,8 kg twarogu
-4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
-3/4 szklanki cukru
-5 dkg masła lub margaryny
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-wanilia
-czereśnie smażone
Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Mielimy twaróg.
Odsączamy czereśnie.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią.
Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną,
roztopione masło i miksujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut.
Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Wykładamy nimi foremki.
Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie.
Wypełniamy masą twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut.
W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków.
Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut.
Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia.
Składniki bezy:
-5 białek
-3/4 szklanki cukru
-łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy.
Upieczone serniczki wyjmujemy z foremek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Bezą napełniamy rękaw i używając końcówki dekoracyjnej
wyciskamy na serniczki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut.
Dodajemy upieczone pałeczki i serniczki gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/12/serniczki-z-czeresniami-i-beza.html