Wykonanie
Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiemSkładniki na ciasto:-20 dkg
mąki-15 dkg
masła-5 dkg
cukru pudru-1
żółtko (
białko wykorzystamy do
bezy)-1 łyżka zimnej
wodySkładniki masy serowej:-0,8 kg
twarogu-4
żółtka (
białka wykorzystamy do
bezy)-3/4 szklanki
cukru-5 dkg
masła lub
margaryny-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-
wanilia-
czereśnie smażone
Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Mielimy
twaróg.Odsączamy
czereśnie.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wanilią.
Dodajemy zmielony
twaróg,
mąkę ziemniaczaną,roztopione
masło i miksujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut.
Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Wykładamy nimi foremki.
Na dno każdej foremki nakładamy
czereśnie.
Wypełniamy masą
twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut.
W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków.
Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut.
Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia.
Składniki
bezy:-5
białek-3/4 szklanki
cukru-łyżka
soku z cytrynyBiałka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy
cukier i miksujemy. Na końcu dodajemy
sok z cytryny i miksujemy.
Upieczone serniczki wyjmujemy z foremek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Bezą napełniamy rękaw i używając końcówki dekoracyjnejwyciskamy na serniczki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut.
Dodajemy upieczone pałeczki i serniczki gotowe.
Smacznego!