ßßß
Zdjęcia pochodzą z profilu Jakość QAFPRodzajów kiełbasy jest mnóstwo, a pomysłów na jej podanie jeszcze więcej.Przed warsztatami w życiu nie poczęstowałabym moich gości gotowaną kiełbasą, a jeśli nawet to z pewnością nie na musie z suszonych moreli, albo w towarzystwie pieczonej gruszki z ostrym serem. Pomyślałabym, że połączenie tych smaków będzie nietrafione, albo że kiełbasa nie jest daniem godnym wykwintnych dodatków. I tu popełniłabym duży błąd. Kiełbasa, a zwłaszcza ta domowa (w której znajdziemy tylko to, co do niej wcześniej zapakowaliśmy) może być daniem godnym salonów!Na warsztatach atmosfera była wspaniała. Każdy z blogerów (było nas ponad 20) bacznie słuchał wykładów o tym jakie mięso wybrać do przygotowania kiełbasy, jakie dobrać do niej dodatki i oczywiście jak się zabrać do jej produkcji. Eksperci Carlos Gonzalez Tejera i Jolanta Ciechomska byli prawdziwymi rzecznikami kiełbasy, prowadząca Katarzyna Cichopek wprowadziła przyjemną atmosferę, a szef kuchni Sebastian Kornacki i jego team kucharski przygotowali z nami - uczestnikami różne rodzaje kiełbas.Blogerzy zostali podzieleni na 3 grupy i każda z grup przygotowywała po 2 rodzaje kiełbas (każdy rodzaj był inny).
Moja ośmioosobowa grupa przygotowała kiełbasę wieprzową z wędzonym boczkiem i cebulką podaną wraz z chlebem z jadalnym węglem oraz kiełbasę wieprzową z dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z zapiekaną gruszką z serem bryndza na musie z suszonych moreli.
Przyznam, z początku myślałam, że po warsztatach umrę z głodu. Przecież ja nie lubię kiełbasy! A już na pewno nie surowej, tylko ugotowanej... Z pewną nieśmiałością wzięłam pierwszy kęs do buzi (by przynajmniej wiedzieć jak smakuje) i buum! Jejku jaka ona pyszna! Czuć mielone mięso, całą gamę przypraw i zero tłuszczu. Nieprawdopodobne, że kiełbasa może być lepsza od schabowego!W najbliższym czasie odtworzę zapisane przepisy na kiełbaski, które wykonała moja zwycięska grupa i podzielę się nimi z Wami. Zwycięska, ponieważ to właśnie nasze kiełbasy zasmakowały jury najbardziej. Do domu wróciłam z plecakiem doświadczeń, nowymi przepisami oraz wygraną nadziewarką do kiełbas :)

Więcej na temat mięsa z jakością QAFP przeczytacie na stronie http://www.qafp.pl/Jeśli zaciekawił Was chleb z jadalnym węglem, mam namiar na Pana, który owy węgiel produkuje :)