Wykonanie
Odkąd dostałam na święta książkę Jadłonomii, koniecznie chciałam coś zrobić, wypróbować jakiś przepis.. i padło na
kuskus z
kalafiora, ale w trochę innej wersji - zamiast
migdałów,
rodzynek,
pietruszki,
mięty - pieczone
bataty, podsmażany na
oleju kokosowym jarmuż i
seler naciowy oraz
orzechy włoskie. Super posiłek zarówno na ciepło, jak i na zimno ;)
Cauliflower 'couscous'InspiracjaSKŁADNIKI:1 główka
kalafiora1
batat2 duże garści
jarmużu2
łodygi selera naciowego1 łyżeczka
oleju kokosowego1 garść
orzechów włoskich2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
kurkumyszczypta
chilliszczypta
cynamonusólWYKONANIE:1.
Kalafior myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bataty dokładnie szorujemy, kroimy w średniej grubości plastry (nie obieramy) i również układamy na blasze. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach wyciągamy
kalafior i go studzimy, a
bataty trzymamy jeszcze z 10-15 minut.2.
Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki,
seler naciowy myjemy i kroimy. Smażymy je na
oleju kokosowym, delikatnie dosalając.3.
Kalafior ścieramy na tarce i przesypujemy do miski. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Przechowujemy w lodówce.