ßßß Cookit - przepis na 'Kuskus' z kalafiora

'Kuskus' z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Odkąd dostałam na święta książkę Jadłonomii, koniecznie chciałam coś zrobić, wypróbować jakiś przepis.. i padło na kuskus z kalafiora, ale w trochę innej wersji - zamiast migdałów, rodzynek, pietruszki, mięty - pieczone bataty, podsmażany na oleju kokosowym jarmuż i seler naciowy oraz orzechy włoskie. Super posiłek zarówno na ciepło, jak i na zimno ;)
Cauliflower 'couscous'
Inspiracja
SKŁADNIKI:
1 główka kalafiora
1 batat
2 duże garści jarmużu
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
szczypta kurkumy
szczypta chilli
szczypta cynamonu
sól
WYKONANIE:
1. Kalafior myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty dokładnie szorujemy, kroimy w średniej grubości plastry (nie obieramy) i również układamy na blasze. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach wyciągamy kalafior i go studzimy, a bataty trzymamy jeszcze z 10-15 minut.
2. Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, seler naciowy myjemy i kroimy. Smażymy je na oleju kokosowym, delikatnie dosalając.
3. Kalafior ścieramy na tarce i przesypujemy do miski. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/01/kuskus-z-kalafiora.html