Wykonanie
Leniwy poranek wraz z pysznym śniadaniem i filiżanką
kawy. Dzisiaj serniczek, który zawdzięczam Whiness, dziękuję za przepis :) Taki zwykły to on nie jest... to serniczek z
kaszy manny ! Był już owsiany(i to nie raz), był też jaglany . W takim razie teraz nadszedł czas na
manną. Tym bardziej, że dawno jej nie
jadłam miałam ochotę na śniadanie z jej udziałem.Jakie smaki? Miłe zaskoczenie. Pierwszy raz spotkałam się z kwiatami lawendy, a dostałam je od Skworcu . Postanowiłam, że stworzą duet z
kokosem i się udało! Smakuje pysznie i cudownie pachnie. Nadają bardzo ciekawy subtelny aromat i smak. Na wierzch siekane
nerkowce :)
lawendowo-
kokosowy serniczek z
kaszy manny z siekanymi
nerkowcamilavender- coconut cheesecake with semolina with chopped cashew nuts
Składniki:- 4 łyżki
kaszy manny- 200 ml
mleka- ok. 150 g
serka naturalnego-
jajko- łyżka
syropu klonowego- niecała łyżeczka kwiatów lawendy- łyżka wiórek
kokosowych- dowolne siekane
orzechyKaszę manną gotujemy na
mleku i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy siekanymi
orzechami. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przed około 25-30min. Wyciągamy, studzimy i zajadamy. Jak pisze Anita, warto zostawić na noc w lodówce, smakuje wtedy jeszcze lepiej :)inspiracja
Kwiaty lawendy - może nie
będę kopiować treści, a od razu przekieruję was na stronę -> Skworcu, gdzie znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na temat lawendy.Zostałam też ponownie nominowana do Liebster Bloga . Dziękuję La kareli .1. Co jest twoją największą motywacją do działania? wiara w własne siły oraz marzenia2. Czy lubisz siebie? Dlaczego tak/nie? Czy lubię...myślę, że tak. Dlaczego... bo jestem ambitna, jestem sobą i nie marnuję żadnej chwili tylko staram się iść zawsze do przodu.3. Co sądzisz o filozofii? Strata czasu czy rozwijająca forma dyskusji? Uważam, że jest to ciekawy temat. Jednak nie miałam okazji na głębszą dyskusję.4. Lubisz nasz kraj? Tak.5. Jesteś perfekcjonistką? Zdecydowanie.6. Jaki jest Twój talent? (i nie pytam, czy masz czy nie, bo oczywiście, że masz :)) Może mam jakiś ukryty talent, a jeszcze go nie odkryłam.7. Masz swoje 'comfort food'? owsianka <38. Co najczęściej jesz na kolację? kanapki,
twarożek, wiejski i tym podobne...9. Czy istnieją produkty spożywcze, których unikasz? Fast foody i generalnie tego co jest niezdrowe i niekorzystne dla naszego organizmu. Poza tym nie jem kupnych
słodyczy.10. Najsmaczniejsze danie jakie istnieje to... Jak byłam młodsza zawsze uważałam, że są to babcine gołąbki robione na Boże Narodzenie <3 Dalej je uwielbiam, ale teraz im więcej smaków poznaję tym trudniej jest mi wybrać.11. Skąd się wziął Liebster Blog? :D Ktoś musiał wymyślić taką zabawę. Nie dotarłam do źródła.Tak sobie patrzę na prognozę pogody na moim ekranie i wiecie co widzę?...
Płatki śniegu zapowiedziane na poniedziałek, a temperatura schodzi już na minus. Nie umiem się doczekać tego białego krajobrazu, mimo iż pewnie
będę marznąć to uwielbiam te
widoki i ten klimat :)