Świetny makowiec inspirowany od True Taste Hunters .PRZEPIS:Składniki:1 kg masy makowej (dla bezglutenowców zrobić swoją domową lub użyć gotową) 200 g płatków jaglanych (ok. 2 szklanki)4 łyżki skrobi ziemniaczanejok. 750 g jabłek startych na dużych oczkachok. 250 g syropu z agawy lub innego zdrowego płynnego zamiennika cukruśmietana z 1 puszki mleka kokosowegosok z 1/2 cytryny2 łyżki likieru amaretto lub rumukarmel daktylowy:250 g suszonych daktyli namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie50 ml mleka roślinnegokilka kropel ekstraktu migdałowegoszczypta cynamonudo posypania dowolne orzechy i/lub bakali eDo miski przekładamy masę makową. Dodajemy utarte jabłka i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop klonowy, płatki jaglane i amaretto lub rum. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skrobię i ponownie dokładnie mieszamy.Ubijamy na sztywno śmietanękokosową i dodajemy do masy makowo-jabłkowej. Dokładnie, delikatnie mieszamy łyżkąMasę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C z termoobiegiem ok. 40 min.Do odsączonych daktyli dodajemy mleko i blenderjujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.Gotową masę karmelową wykładamy na ostudzone ciasto . Posypujemy orzechami.