Wykonanie
Na dobry start w Nowy Rok zielony koktajl z czerwonym grapefruitem w roli głównej.Wszystkim czytelnikom życzę, by Nowy 2016 Rok obfitował tylko w szczęśliwe chwile i przyniósł Wam wiele radości, miłości i zdrowia!Przez długie lata niedoceniany grapefruit przegrywał z innymi
cytrusami:
pomarańczą,
mandarynką czy
cytryną, teraz grapefruit tryumfuje.Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki
czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo. Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej
owoców, lepiej polubić jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie
trwania diety oczyszczającej.Grapefruity mają niski indeks glikemiczny (IG=20), a do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we
krwi, są więc
owocami wskazanymi dla cukrzyków.Drugim nowym skladnikiem koktaju jest czerwony
banan. Kupiłam wiedziona ciekawością jak smakuje. Jest nie tylko dużo smaczniejszy od wszechobecnego żółtego krewniaka, ale też dużo zdrowszy. Kremowy miąższ czerwonego
banana jest mniej mączysty i ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Szkoda, że tak rzadko bywa na sklepowych półkach.
Jarmużu nie trzeba nikomu przedstawiać, na dobre zagościł w naszym menu, a
imbir o silnym działaniu rozgrzewającym, termogenicznym i przeciwzapalnym powinien być składnikiem każdego zimowego koktajlu.Składniki na 2 porcje:
1 czerwony grapefruit1
jabłko1 czerwony
banan1-2 liście
jarmużuplasterek
imbiruniecała szklanka
wody mineralnejWykonanie: na dno blendera wlać niecałą szklanke
wody mineralnejobrać
jabłko i
banana, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Umyć, usunąć grubą łydygę z
jarmużu i pokroić liść w paskigrapefruita obrać z grubej wierzchniej skóry i pokroić na mniejsze kawałki, następnie dorzucić do blendera, bądź z pomiędzy białych błonek wyciąć pojedyńcze fileciki grapefruita i dołożyć do zmiksowania. Operację najlepiej przeprowadzić nad kielichem blendera, by zebrać wyciekający sok. Na koniec dołożyć kawałek obranego
imbiruzmiksować do pożądanej konsystencji i wypić zaraz po przygotowaniuNA ZDROWIE!Uwagi: Uważaj na łączenie grapefruitów z
lekami.
Sok z grapefruita ma najwięcej ze wszystkich
cytrusów związków wchodzących w interkcję z
lekami. Najlepiej nie pić soku i nie jeść
owoców 4 godziny przed przyjęciem
leku i po nim. Jeśli
leki nie wchodzą w interakcję z
cytrusami nie eliminuj ich z diety.