Wykonanie
Szybki i pyszny pomysł na kolację, proszę bardzo.
Sałata,
rukola, pomidorek, smakowity i
anyżkowy fenkuł i
feta. Do tego można podać grzanki lub zjeść bez dodatków. Taka
sałatka z pewnością zasyci i poprawi humor. Niestety słońce, gdzieś się schowało i wyjść nie chce, teraz tylko chmury, deszcz i mgła. No i szybko robi się ciemno.Każdy radzi sobie jak może z ponurą aurą, ja zawsze coś robię w kuchni, czytam książki na które nie miałam czasu latem, spojrzę na programy kulinarne, popijam pyszne i rozgrzewające
herbatki i staram się jeść dania syte, ale zdrowe i kolorowe. No i biegam - trzeba co prawda teraz się ciepło ubierać i uważać, aby się nie przeziębić. Czasami mam takiego lenia, że najchętniej to bym z domu nie wychodziła, ale wyprowadzam tego lenia na świeże powietrze i on sobie gdzieś ucieka. A ja go nie gonię, biegnę w przeciwną stronę. A wy jak sobie radzicie z jesienną aurą.Zapraszam :-)Składniki:- dwie duże garście
rukoli- garść
sałaty lodowej (posiekanej)- połowa fenkułu- 100 g
fety- kilka małych
pomidorków- 5
pomidorów suszonych z zalewy- 1 mała
czerwona cebula- kawałek
ostrej papryczki (opcjonalnie)- łyżka
oleju z zalewy
pomidorów- łyżka
wody- łyżeczka
musztardy Dijon (od Develey)- łyżeczka
miodu-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprzWykonanie:Do miski wrzucamy
rukolę i
sałatę lodową. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do miski. Wrzucamy
fetę, pokrojone
pomidorki,
cebulę oraz
pomidory suszone, opcjonalnie dodajemy posiekaną drobno
ostrą papryczkę. Przygotowujemy sos - do kubka wlewamy
olej i
wodę, dodajemy
musztardę,
miód,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy. Wymieszane warzywa przekładamy na talerz lub zostawiamy w misce i polewamy sosem. Podajemy samą lub z grzankami.