ßßß Cookit - przepis na Kutia wigilijna z kaszą jaglaną

Kutia wigilijna z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie!
Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.
Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj w wersji kompletnie wegańskiej oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu.
Składniki na 1 małą miskę:
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka maku – suszony, nie gotowany
3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością
2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smaku
ulubione bakalie – u mnie żurawina, rodzynki, suszona śliwka
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony mak odpowiednio rozmiękł.
Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne !
Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka,
Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dziecka
Chwyć w garść jej promienie,trzymaj je z całej siły.
I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły!
Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka,
pysznego karpia, apetycznego śledzika,
wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca!
Najlepszego Wszystkim!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/12/kutia-wigilijna-z-kasza-jaglana.html