ßßß Cookit - przepis na KUTIA Z PĘCZAKU

KUTIA Z PĘCZAKU

nazwa

Wykonanie

Kutię tradycyjnie przygotowuje się z pszenicy, a ja dzisiaj proponuję Wam bardzo pyszną wersję ekspresową z dodatkiem… pęczaku.
Bez konieczności kilkugodzinnego gotowania pszenicy ani żmudnego mielenia maku! Gotowa do podania w mniej niż godzinę :)
Można podawać ją tradycyjnie, w salaterce i każdy nakłada sobie łyżką na talerz tyle ile ma ochotę. Można także „unowocześnić” formę podania i serwować kutię w kieliszkach/kokilkach, ozdobioną cząstkami pomarańczy/mandarynek i/lub orzechów albo bakali. :)
Składniki: (6-8 porcji)
1/2 szklanki pęczaku
200 g suchego mielonego maku
250-300 ml mleka*
4-6 łyżek syropu z agawy**
1 łyżka masła dla zapachu:
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub
2-3 łyżki dżemu z pomarańczy bez dodatku cukru (ja używam konfitur firmy St. Dalfour)***
2 szklanki (lub więcej) posiekanych drobno bakalii i orzechów (u mnie były to: rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, żurawina, migdały w słupkach, orzechy pekan)
*Od ilości użytego mleka będzie zależała konsystencja kutii. Ta na zdjęciach była przygotowana z 250 ml, ale jeśli wolicie aby kutia była bardziej rzadka dodajcie 300.
**Ilość agawy zależy od ilości i rodzaju dodanych bakalii oraz Waszego smaku.
***Można oczywiście dodać zamiast niego kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale zawiera ona na pewno dużo cukru… co niestety nie sprzyja odchudzaniu :(
Próbowałam także dodawać skórkę otartą z pomarańczy, ale mam wrażenie, że dodawała zbyt dużo goryczy.
Wykonanie:
W rondelku zagotować 1 szklankę wody z dodatkiem szczypty soli. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż kasza wchłonie połowę wody. Następnie rondelek przykryć pokrywką oraz „otulić” kocem i odstawić na pół godziny, aby kasza się upróżyła.
W drugim rondelku zagotować mleko. Dodać suchy mielony mak i dokładnie wymieszać. (Uwaga: Mak wchłonie cały płyn i napęcznieje.) Dodać łyżkę masła, dżem pomarańczowy (lub aromat migdałowy) oraz bakalie i orzechy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku odpowiednią ilością syropu z agawy.
Masę makową wymieszać z upróżoną kaszą. (Uwaga: W zależności od Waszych preferencji, możecie dodać całą ugotowaną kaszę lub tylko część. Ja dodałam około 3/4 ugotowanej kaszy, bo chciałam aby kutia była „bogatsza”.)
Odstawić do schłodzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/17/kutia-z-peczaku