Wykonanie
Najlepsza
tarta na obiad, czy kolację w okresie świątecznym. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam!
/forma o średnicy 28cm/ciasto:200g
mąki orkiszowej razowej80g
masła1
żółtko2 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
solifarsz:400g
kapusty kiszonej1 łyżeczka
czosnku w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 kubka suszonych
śliwek30g
parmezanuZ
mąki,
masła,
żółtka,
wody i
soli zagnieść ciasto. Jeżeli jest za suche, dodać jeszcze łyżkę
wody. Zlepić w kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Śliwki zalać wrzątkiem. Odstawić.
Kapustę przemyć na sitku. Włożyć do garnka, dolać kubek
wody. Dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. Mieszać co pewien czas, można dolewać
wodę. W międzyczasie dodać
przyprawy, a pod koniec gotowania wrzucić odsączone
śliwki.
Parmezan potarkować.
Ciastem wylepić formę na tartę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 25 minut. Po tym czasie farsz (bez powstałego płynu) wyłożyć na podpieczony spód, posypać
parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 15 minut. Smacznego!