Wykonanie
Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę spokojnych, zdrowych, rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Smakowitych potraw, długich spacerów i pięknej pogody. Na szybko podrzucam Wam przepis na pyszny i zdrowy piernik na
czerwonej kapuście- hit w moim domu. Ciasto długo zachowuje świeżość, przepełnione jest zdrowymi dodatkami. Mocno aromatyczne i wilgotne. Może i Wy wypróbujecie kiedyś ten przepis ;) . Pięknego świętowania!Składniki:1/2 szklanki płynnego
oleju kokosowego1 szklanka
ksylitolu lub domowego
cukru waniliowegołyżeczka ekstraktu
waniliowego2
jajka1 szklanka
mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej1 szklanka
mąki ryżowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody3/4 szklanki
mleka owsianego lub
ryżowego300 g poszatkowanej modrej
kapustyskórka otarta z 1/2
pomarańczy100 g
orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni100 g
gorzkiej czekoladygarść
suszonej żurawiny1
jabłkoduża
pomarańczałyżeczka
przyprawy do piernikówłyżeczka
cynamonuPoszatkowaną
kapustę zalewamy
mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy.W naczyniu mieszamy składniki suche-
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawę do pierników,
cynamon i
ksylitol (lub
cukier). Oddzielnie łączymy składniki mokre- zblendowaną
kapustę z
mlekiem roślinnym,
olej,
jajka i ekstrakt
waniliowy. Do składników suchych przelewamy stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy skórkę otartą z
pomarańczy, posiekaną
czekoladę,
orzechy włoskie uprzednio uprażone na suchej patelni, pokrojone w drobną kostkę
jabłko. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Na wierzchu układamy cienkie plastry
pomarańczy - uprzednio obranej ze skórki. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego!Rekomendowane przez świątecznych gości ;)