ßßß
Jakiś czas temu oglądałam jeden z programów Marthy Stewart i bardzo spodobał mi się przepis na pizzę z kurczakiem, którą posypano surówką z marchewki i selera naciowego. Dziś moja wersja tego dania - na swoją pizzę nałożyłam jeszcze więcej warzyw i wykorzystałam swój ulubiony ser z niebieską pleśnią. To naprawdę ciekawa wersja pizzy i na pewno będę przygotowywać ją częściej. Podane składniki wystarczą na 2 pizze o średnicy 30 cm. Smacznego:)2 kulki domowego ciasta na pizzę i domowy sos pomidorowy (przepis na ciasto i sos tutaj),upieczona pierś kurczaka,ok. 100 g sera z niebieską pleśnią,duża marchewka,1-2 łodygi selera naciowego lub ćwierć selera korzeniowego,duży por,1/3 małej czerwonej kapusty,kilka czubatych łyżek parmezanu lub/i żółtego sera,łyżka oliwy,opcjonalnie łyżeczka soku z cytrynyWyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na dwie okrągłe pizze. Pora pokroić w plasterki, kurczaka na małe kawałki. Ułożyć składniki na posmarowanych sosem i posypanych serem pizzach, piec ok. 15-10 minut w 220 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizze można posypać dodatkową porcją sera oraz wkruszyć ser pleśniowy. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę cienko poszatkować, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Surówką posypać upieczone pizze. Podawać z ulubionymi sosami do pizzy.