ßßß
 
            
         Te babeczki są zaskakująco łatwe do przygotowania i naprawdę bardzo efektowne ;) Będą świetnym prezentem dla gospodarzy świątecznej imprezy, ten rodzaj kremu jest na tyle plastyczny, że nie rozlewa się z biegiem czasu i choineczki zachowają swój kształt. Porcja jest naprawdę gigantyczna, ja nie byłam w stanie zjeść całej. I co najważniejsze - do jej wykonania nie potrzeba żadnych zdolności manualnych ;)
Te babeczki są zaskakująco łatwe do przygotowania i naprawdę bardzo efektowne ;) Będą świetnym prezentem dla gospodarzy świątecznej imprezy, ten rodzaj kremu jest na tyle plastyczny, że nie rozlewa się z biegiem czasu i choineczki zachowają swój kształt. Porcja jest naprawdę gigantyczna, ja nie byłam w stanie zjeść całej. I co najważniejsze - do jej wykonania nie potrzeba żadnych zdolności manualnych ;) na 8 babeczek► mąka [1 i 1/3 szklanki]► cukier biały [1 szklanka]► masło [100 g/ pół kostki]► jajka [2 sztuki]► cukier wanilinowy [1 torebka]► sól [szczypta]► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]► maślanka [1/3 szklanki] na krem:► cukier puder [240 g]► masło [100 g]► mleko [łyżka]► zielony barwnik spożywczydodatkowo► gwiazdka wycięta z marcepanu bądź inna ozdoba/gwiazdka na szczyt choinkiMasło utrzeć z cukrem, dodać jajko, cukier wanilinowy i dalej ucierać do uzyskania jaśniejszego koloru.Dodać suche składniki przesiane przez sito.Dolać mleko i miskować do uzyskania gładkiej masy, ale uważać, żeby nie przegiąć z miksowaniem, bo finalne babeczki zamiast być miękkie będą suche i ,,chlebowate''.Piec w 180 stopniach przez ok. 15 min, do suchego patyczka.Wystudzone babeczki można dekorować.Aby uzyskać wysoką choinkę jedną z babeczek przycinam na kształt przypominający choinkę (ja do połowy ciasta dodałam kakao, żeby wyszły mi dwa smaki babeczek, oczywiście nie trzeba tego robić).Miękkie masło utrzeć najpierw solo, a potem powoli dorzucać cukru pudru, na koniec dodać odrobinę mleka i barwnik.Babeczkę ozdobić przy pomocy rękawa cukierniczego albo woreczka strunowego z odciętą końcówką. (zdjęcie)Na koniec, przyozdobić gotową choinkę gwiazdką z marcepanu.
na 8 babeczek► mąka [1 i 1/3 szklanki]► cukier biały [1 szklanka]► masło [100 g/ pół kostki]► jajka [2 sztuki]► cukier wanilinowy [1 torebka]► sól [szczypta]► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]► maślanka [1/3 szklanki] na krem:► cukier puder [240 g]► masło [100 g]► mleko [łyżka]► zielony barwnik spożywczydodatkowo► gwiazdka wycięta z marcepanu bądź inna ozdoba/gwiazdka na szczyt choinkiMasło utrzeć z cukrem, dodać jajko, cukier wanilinowy i dalej ucierać do uzyskania jaśniejszego koloru.Dodać suche składniki przesiane przez sito.Dolać mleko i miskować do uzyskania gładkiej masy, ale uważać, żeby nie przegiąć z miksowaniem, bo finalne babeczki zamiast być miękkie będą suche i ,,chlebowate''.Piec w 180 stopniach przez ok. 15 min, do suchego patyczka.Wystudzone babeczki można dekorować.Aby uzyskać wysoką choinkę jedną z babeczek przycinam na kształt przypominający choinkę (ja do połowy ciasta dodałam kakao, żeby wyszły mi dwa smaki babeczek, oczywiście nie trzeba tego robić).Miękkie masło utrzeć najpierw solo, a potem powoli dorzucać cukru pudru, na koniec dodać odrobinę mleka i barwnik.Babeczkę ozdobić przy pomocy rękawa cukierniczego albo woreczka strunowego z odciętą końcówką. (zdjęcie)Na koniec, przyozdobić gotową choinkę gwiazdką z marcepanu.