Wykonanie
Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie,
kakaowy biszkopt, mocno
wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej
śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka!
Składniki:Ciasto:4
jajka½ szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1 szklanka
śmietany kremówki1
budyń śmietankowy2 szklanki
mleka2 łyżki żelatyny+ 150 ml
mleka2 czubate łyżki
cukru pudruWarstwa wiśniowa1 słoik
wiśni drylowanych30 dag
cukru żelującego trzcinowego1
galaretka wiśniowa2 łyżki
soku z cytrynyPoncz:½ szklanki
syropu z
wiśni50 ml
wódki1 łyżeczka
cukru pudruWarstwa śmietanowa:½ litra
śmietany kremówki2 łyżki czubate
cukru pudru2
torebki śmietan fixDodatkowo:20 dag podłużnych
biszkoptów10 dag wiórek
kokosowych białychSposób przygotowania:Ciasto:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, dodać
żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta.Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy
biszkopt .Masa wiśniowa:Z
wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z
wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy
cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie
sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy
galaretkę,mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Krem budyniowy:
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego
mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli
wodnej aż się całkowicie rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach
mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną
żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy
budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania
cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.Poncz:
Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej
sokiem z
wiśni, słodzimy łyżeczką
cukru pudru.Masa śmietanowa:Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie
cukier puder oraz
śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem
wiśniowym, wykładamy tężejącą masę
wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych
biszkoptów i następnie krem
śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.Słodkich wypieków!Rady:Jeśli nie macie
cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2
galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.
http://dagoma.com.pl/