ßßß Cookit - przepis na Karmelowy piernik

Karmelowy piernik

nazwa

Wykonanie

Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm
3 jajka
200 ml ciemnego karmelowego piwa
30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
15 dag cukru
160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego
180 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
Dowolna posypka do ciast.
Sposób wykonania:
Ciasto:
Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.
W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.
Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.
Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!
Słodkich wypieków!
Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/12/piernik-karmi.html