Wykonanie
Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i
bita śmietana połączona z
czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona
konfiturą z
wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata.Kiedyś nie chciała ze mną współpracować, więc po kilku nieudanych próbach, odpuściłam na kilka lat. Teraz skusiłam się na nią znowu…i o dziwo udała się . Zapraszam dziś na hiszpański deser.
Składniki:
Beza:1 szklanka
białek40 dag drobnego
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z limonkiSzczypta
soliDo przełożenia:½ litra
śmietany kremówki50 g karmelowej
czekolady50 g
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z limonki2
śmietan fiksySłoiczek
konfitur wiśniowychSposób wykonania:
Beza:Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa
okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c.
Białka przelać do misy miksera ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli, wsypywać stopniowo
cukier aż do połączenia, masa ma być sztywna i błyszcząca, dodać
sok z limonki, oraz
mąkę ziemniaczaną, zmiksować.Masę
bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki.Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut.Po upieczeniu
beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić
bezę na całą noc.Masa straciatella:Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem śmietan fiksami oraz
sokiem z limonki, dodajemy starte
czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.Dużą
bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy
konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą
bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy
wiśnie.Schładzamy w lodówce i podajemy.Słodkich wypieków!