Wykonanie
Ze względu na to, że w kuchni mam jeszcze sporo
trawy cytrynowej, to staram się ją wykorzystać na różne ciekawe sposoby. Był już
pudding i panna cotta jogurtowa, a tym razem usmażyłam moje ulubione danie- naleśniki. Dzięki
trawie cytrynowej maję one piękny, intensywny aromat, a dodatek ubitego
białka sprawił, że są
biszkoptowe i bardziej puszyste niż tradycyjne.
Składniki na 8 sztuk:1/3 szklanki
mąki ryżowej1/3 szklanki
mąki orkiszowej1/3 szklanki
mąki pszennej typ 6502
jajkałyżeczka
cukru brązowego lub białego1/3 szklanki
wody gazowanejszklanka
mlekakilka listków
trawy cytrynowejMleko gotujemy razem z
trawą cytrynową przez kilka minut. Wyjmujemy liście.Do miski wsypujemy
mąki,
cukier, dolewamy
wodę,
mleko i dodajemy
żółtka. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy.Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.Smacznego:)