Wykonanie
Nie wiem jak wy, ale ja wprost uwielbiam domowe,
drożdżowe wypieki. Parę dni temu
jadłam chałkę, a wczoraj upiekłam pełnoziarniste bułeczki z
owocami i kruszonką. Zniknęły bardzo szybko. Sama zjadłam chyba połowę, ale ciii..;)Swoje bułeczki upiekłam w wersji
jabłkowej i truskawkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzą się tu
gruszki,
brzoskwinie ze słoika, mrożone
jagody, a nawet
biały ser, czy powidła. Co tylko sobie wymarzycie;)Składniki na 12 sztuk:ciasto:1 1/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej1 1/3 szklanki
mąki pszennej typ 6501/3 szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanegołyżka
cukru waniliowegojajkoszklanka
mleka20g
drożdżyszczypta
solikruszonka:80g
mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)40g
cukru brązowegołyżka
cukru waniliowego40g
masładowolne
owoce (np.
świeże jabłka,
gruszki,
mrożone truskawki, czy
brzoskwinie ze słoika)ciasto:Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i łyżkę
cukru.Do miski przesiewamy
mąki, wbijamy
jajko, dodajemy resztę
cukru,
sól i wcześniej zrobiony rozczyn. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.kruszonka:Wszystkie składniki szybko zagniatamy.wykonanie:Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy podsypując
mąką. Ma
mieć grubość 2-3cm. Wycinamy w nim szklanką kółka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy bułeczki trochę wyrosną (po około 45 minutach) wykonujemy w nich zagłębienie przez odciśnięcie na nich dna szklanki nieco mniejszej, niż ta, którą wykrawaliśmy. Na bułeczki nakładamy wybrane
owoce i kruszonkę.Bułeczki pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180C.Smacznego;)