ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z kruszonką i owocami

Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z kruszonką i owocami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak wy, ale ja wprost uwielbiam domowe, drożdżowe wypieki. Parę dni temu jadłam chałkę, a wczoraj upiekłam pełnoziarniste bułeczki z owocami i kruszonką. Zniknęły bardzo szybko. Sama zjadłam chyba połowę, ale ciii..;)
Swoje bułeczki upiekłam w wersji jabłkowej i truskawkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzą się tu gruszki, brzoskwinie ze słoika, mrożone jagody, a nawet biały ser, czy powidła. Co tylko sobie wymarzycie;)
Składniki na 12 sztuk:
ciasto:
1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
łyżka cukru waniliowego
jajko
szklanka mleka
20g drożdży
szczypta soli
kruszonka:
80g mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
40g cukru brązowego
łyżka cukru waniliowego
40g masła
dowolne owoce (np. świeże jabłka, gruszki, mrożone truskawki, czy brzoskwinie ze słoika)
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru.
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru, sól i wcześniej zrobiony rozczyn. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy.
wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy podsypując mąką. Ma mieć grubość 2-3cm. Wycinamy w nim szklanką kółka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy bułeczki trochę wyrosną (po około 45 minutach) wykonujemy w nich zagłębienie przez odciśnięcie na nich dna szklanki nieco mniejszej, niż ta, którą wykrawaliśmy. Na bułeczki nakładamy wybrane owoce i kruszonkę.
Bułeczki pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180C.
Smacznego;)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/01/penoziarniste-bueczki-drozdzowe-z.html