Wykonanie
Jako, że bardzo lubię pierogi z
jabłkami, nie mogło zabraknąć ich na moim blogu. W dzisiejszej wersji przygotowałam je z dodatkiem
cynamonu, a ciasto zrobiłam z
mąką ryżową. Ma ono przez nią nieco inna strukturę. Jest troszkę bardziej podatne na rozrywanie, ale nie sprawia problemów podczas lepienia.Składniki na 40 sztuk:3/4 szklanki
mąki ryżowej3/4 szklanki
mąki pszennej typ 6501/2 szklanki ciepłego
mlekałyżeczka
cukrupół łyżeczki
soli2
jabłkałyżeczka
cynamonubrązowy cukierJabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy do nich
cynamon i dokładnie mieszamy.Do miski przesiewamy obie
mąki, dodajemy
sól,
cukier i
mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.Rozwałkowujemy je dość cienko, na stolnicy, delikatnie podsypując
mąką. Szklanką wycinamy kółka. Lepimy pierogi- na kawałek ciasta wsypujemy
brązowy cukier (ilość według uznania, u mnie 1/4-1/3 łyżeczki), nakładamy starte
jabłka i sklejamy.Pierogi gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia.Smacznego:)