Wykonanie
Co rano to samo pytanie .."mamoooo co mi zrobisz na śniadanie" ciągła kanapka nudaaaa :) Jak każda matka kombinuje co by tu nowego postawić przed noskiem a jeszcze do szkoły spakować. No i przyszło .. kto z nas w dzieciństwie nie zajadał
ryżu z jabłkami zrobione przez ukochaną babcie. Z rana nie ma tyle czasu na zabawę w zapiekanie wiec robię wersję bez zapiekania, równie pyszna ! Moja mała uwielbia nosić pudełeczko z
ryżem i
jabłkiem do szkoły zabiera dwie łyżeczki dla koleżanek, ciekawe za zakiś czas będzie nosić łyżeczek :)) Pyszne, pożywne, zdrowe, pachnące co chcieć więcej.
SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby
ryż 125 ml
mleko 600-700 ml
cukier z prawdziwą
wanilią 2-3 łyżkipół
laski waniliiszczypta
solistarte
jabłko 2-3 sztmało 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżkę
cynamon do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiamy
mleko z
cukrem z
wanilią oraz dodajemy pół
laski wanilii, wsypujemy
ryż i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając i pilnując, aby
mleko nie wykipiało.- gdy
ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę
soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby
ryż wchłoną resztę
mleka i dobrze zmiękł.- w tym czasie obieramy
jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone
masło, gdy
jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę
cukru brązowego (możemy pominąć jeśli
jabłka już same w sobie są słodkie)- tak przygotowany
ryż i
jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy
cynamonem- do szkoły pakuję w pojemniczek
ryż na to dodaję
jabłka i równe posypuję
cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe.
Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .
Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie :))