Wykonanie
Przepis autorski.Jest to chyba najprostszy sernik jaki znam. Przy tak niskim nakładzie pracy wychodzi naprawdę rewelacyjny. Nie da się go sknocić.1kg mielonego
twarogu (lub z wiaderka jak ktoś woli)6
jajek2 budynie
waniliowe na 3/4l2 szklanki
mleka1 szklanka
cukru pudrusok z 1 1/2
cytryny na spód:2 paczki zmielonych
herbatników1łyżka
masłapolewa:szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynykilka łyżeczek
wodyHerbatniki mielimy, dodajemy
masło i wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg mielimy, miksujemy z
żółtkami i
cukrem, dodajemy
mleko,
sok z cytryn i budynie.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie
łopatką z masą. Pieczemy 70 min w temp. 180 stopni.Polewa: wlewamy
sok z cytryny do
cukru pudru i mieszamy, dodajemy po 1 łyżce
wody i cały czas mieszamy aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, czyli gdy
lukier będzie wystarczająco rzadki by dał się rozprowadzić po cieście ale nie za rzadki, by mógł stwardnieć.Uwaga- uważamy z
wodą by nie przesadzić. Jeśli komuś wleje się za dużo, to po prostu niech
doda troszkę więcej
cukru pudru:) Spokojnie, następnym razem będzie lepiej, nabierzesz wprawy:))