Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im
konfitura wiśniowa z dodatkiem
czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi.
Omlety (4 szt):2
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej (kopiaste)Dodatkowo:100 g
konfitury wiśniowej4 łyżki
likieru czekoladowego Dalkowski (klik)1 szklanka
śmietany 36%9 g śmietanfixu1 łyżka
cukru pudruOmlety:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier. Kolejno dodajemy po jednym
żółtku, mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z masą. Na dużej piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 koła ( średnicy ok. 12 cm). Na każdy wykładamy po 2 łyżki masy i kolistymi ruchami rozsmarowujemy po całym okręgu. Omlety pieczemy w temperaturze 180*C przez 8-9 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu delikatnie odrywamy od papieru. Układamy na wałku do pieczenia lub szklance, by nadać ładny kształt.
Konfiturę mieszamy z
likierem. Wykładamy na połowie każdego omleta.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixem i
cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na połowie omleta. Dociskamy i chłodzimy w lodówce.