Wykonanie
Domownikom przypadło do gustu ciasto "Wiśniowa fantazja" i takim sposobem postanowiłam jeszcze raz przygotować
galaretkę z
wiśniami z kompotu tym razem w połączeniu z piernikiem oraz
czekoladą, ponownie wyszło bardzo smacznie.
Wiśnie dobrze łączą się ze smakiem
czekolady oraz
korzennej przyprawy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam :)
Składniki: (keksówka 30cm) na ciasto:4
jajka3/4 szklanki
cukru125 g
masła1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki płynnego
miodu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
kakao na
galaretkę z
wiśniami:
1 szklanka soku z
wiśni (z kompotu)1,5 szklanki
wody2
galaretki wiśniowe1 szklanka odsączonych
wiśni z kompotuna wierzch:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej50 ml
mlekaposypka "Kamyczki
czekoladowe" DelectaPrzygotowanie:
Masło roztapiamy na palniku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ucieramy z
cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (
miód,
masło,
śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno
mąkę z
kakao,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół.Kolejno zabieramy się za
galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz
wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2
galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy
galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej
wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby
galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin do lodówki.Piernik wykładamy z formy "do góry nogami".
Czekoladę razem z
mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy na całości, a następnie obrzucamy posypką. Piernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)