ßßß Cookit - przepis na Gołąbki Alternatywa

Gołąbki Alternatywa

nazwa

Wykonanie

Szybszy w przygotowaniu, niż czytanie o nim. Pisać też muszę szybko, w przeciwnym razie zapomnę jak go zrobiłam. Wybaczy zatem Czytelnik, iż tym razem bez filozoficznych wynurzeń przejdę do rzeczy: oto on - gołąb.
Tutaj także:
Składniki:
1 nieduża główka białej kapusty
600 g zmielonej karkówki
1 cebula
200 g sera feta odsączonego z zalewy, pokrojonego w kostkę
100 g tartego żółtego sera
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
300 ml bulionu
sól, kminek, majeranek
Kapustę położyć na desce do krojenia i zorientować jej pozycję tak, jak Czytelnik domyśla się , że rosła ona w gruncie a następnie odciąć na szczycie główki skromny "berecik". Kapustę wydrążyć za pomocą ostrego noża w/g następującego schematu:
Naciąć wnętrze możliwie głęboko tak:
(rzut pionowy)
Należy uważać aby nie przedziurawić kapusty na wylot.
Następnie odkroić nacięte wnętrze dookoła, tak:
Wyjmować partiami wnętrze kapuścianej głowy, pomagając sobie w razie konieczności małym nożykiem do obierania jarzyn. To, co z głowy się wyjmie należy odłożyć, gdyż będzie potrzebne w dalszej części przepisu.
Wydrążanie kapusty to czynność łatwa i szybka, zapewniam.
Wydrążoną kapustę w środku posolić.
Mięso, posiekaną cebulę, ser feta i żółty ser (dwie łyżki żółtego sera odłożyć na potem) wymieszać w misce ( ręką, zwyczajnie) i doprawić solą i ziołami, pamiętając, że ser feta jest słony. Nie zmienia to faktu, że całość powinna być jednak dobrze posolona, bo biała kapusta lubi sól.
Kapustę wyjętą ze środka główki oraz "beret" poszatkować i ułożyć na dnie żaroodpornego garnka, posolić i dać sporo kminku. Na wierzchu położyć boczek
a na tym wszystkim kapuścianą głowę nadzianą ściśle mięsnym farszem. Mięsny farsz na wierzchu główki kapusty posypać pozostałą częścią żółtego sera i jeszcze raz mocno uklepać.
Na dno garnka wlać bulion, garnek przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 2 godziny w temp. 200 - 220 stopni (węch własny Czytelnika podpowie Mu, która z podanych temperatur dla Jego kapusty będzie stosowniejsza).
Gdy czas pieczenia przepisany minie, rzecz wyglądać będzie tak
oraz tak:
a smakować jak? To oczywiste, że by to sprawdzić, trzeba gołębia samodzielnie wykonać. Czy warto? Na to pytanie odpowiedź tutaj nie padnie, bo to kwestia zaufania Czytelnika do pomysłów Złej Królowej . O tym, czy propozycje kulinarne Srebrnej Patelni są tego zaszczytu warte, Czytelnik zdecydować musi sam.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2016/01/goabki-alternatywa.html