Bardzo elegancka przystawka i niesamowicie smaczna. Zagościła na stole podczas kolacji wigilijnej gdyż w tym roku zrezygnowałam ze śledzia w śmietanie na rzecz tego wynalazku. Przepis znalazłam przeglądając jakieś kobiece czasopismo i od razu przypadł mi do gustu. Polecam4 filety śledziowe solone a"la matjas5 suszonych pomidorów w oliwiegarść zielonych oliwek bez nadzienia3 korniszonycebulaszalotkamałe jabłkosok z 1\2 cytrynysporo mielonego pieprzu2 łyżki oliwy z oliwekFilety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy by poleżały w niej godzinkę. Dobrze odsączone i wytarte papierowym ręcznikiem siekamy drobno. Przekładamy do miseczki. Teraz siekamy pozostałe składniki tatara, całość doprawiamy sokiem z cytryny , pieprzem i oliwą. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.MOJE RADYnie polecam marynowanych ryb ani w oleju ani w occie, muszą być to naturalnie solone śledzienie masz szalotki dodaj zwyczajną cebulę lub czerwoną cebulę też będzie dobrzeoliwki można zastąpić kaparamioliwę z oliwek możemy zamienić na oliwę w której są marynowane pomidory suszonetatar powinien być mocno przyprawiony pieprzem