ßßß Cookit - przepis na Tort piernikowy- przekładany dżemem porzeczkowym i kremem kawowym

Tort piernikowy- przekładany dżemem porzeczkowym i kremem kawowym

nazwa

Wykonanie

Wykonany przeze mnie tort na pewno nie jest niskokalorycznym deserem, ale każdemu czasem należy się chwila zapomnienia.
Tort bierze udział w konkursie dlatego trzymajcie kciuki ! ;)
Składniki:
Biszkopt jaśniejszy:
Mąka- 3 łyżki
Cukier-3 łyżki
Jajka- 3 sztuki
Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
Kakao- 1 łyżeczka
Biszkopt ciemniejszy:
Mąka- 2 łyżki
Cukier-3 łyżki
Jajka- 3 sztuki
Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
Kakao- 1 łyżka
Masa kawowa:
Śmietana 30%- 300ml
Serek mascarpone- 250ml
Kawa rozpuszczalna- 1 łyżeczka
Żelatyna- 3 łyżeczki
Mleko- 3 łyżki
Cukier puder-4-5 łyżeczek
Ponadto:
Niskosłodzony dżem porzeczkowy- 1/2 słoika
Kamyczki czekoladowe delecta- 1 opakowanie
Płatki czekoladowe delecta- 1 opakowanie
Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać suche składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynność powtórzyć do każdek warstwy.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę- wystudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody- schłodzić.
Żelatynę i kawę zmiksować z kremem.
Ciemniejszą część posmarować dżemem, a następnie kremem . Przykryć jaśniejszą częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Boki tortu posmarować masą kawową. Tort posypać płatkami i kamyczkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce.
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2016/01/tort-piernikowy-przekadany-dzemem.html