Wykonanie
Nigdy nie robiłam chłodnika w ten weekend odważyłam się zrobić po raz pierwszy. W domu książek z wiedzą tajemną jest wiele dziś zdecydowałam się na "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej z której pochodzi przepis.składniki1 świeży
ogórek1 litr
jogurtu naturalnegopączek
młodej cebulki4 ząbki
czosnkusól1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka
oleju słonecznikowegogrzankiwykonanie
Ogórka umyć ukrajać kilka jak najcieńszych plasterków,resztę obrać i drobniutko pokrajać posolić i pozostawić na 15 minut.W tym czasie posiekać
czosnek, pokrajać
cebulki w drobną kostkę razem ze
szczypiorkiem i posiekać
koperek.
Ogórki dokładnie odsączyć,połączyć z resztą składników zalać
jogurtem mieszając energicznie i wlewając po trochu
olej. Chłodnik wlać na talerze i przybrać na wierzchu grzankami i
koperkiem