Wykonanie
Czy u Was też za oknami pojawiła się ta piękna i długo wyczekiwana biel? Drzewa,
drogi, górki... jakże to teraz magicznie wygląda. Ale najbardziej cieszy mnie uśmiech na twarzach moich pociech. Nie ma nic piękniejszego niż radosne
piski dochodzące z sanek, które ciągnę po białej drodze :) A po takim intensywnym spacerze należy zjeść coś pożywnego i zdrowego.U mnie w domu zawsze jest dużo słodkiej
marchewki. To taka ulubiona, zdrowa przekąska moich skarbów i moja zresztą też. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu.
Marchewkowy omlet z
płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi (zamiennie dla osób nie tolerujących glutenu), podany ze słodkim
ananasem i naturalnym
sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie ma w nim dodatku
cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości
mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna zadowolić nie jednego. Również tych, którzy po świątecznych smakołykach pragnął wprowadzić do swojej codziennej diety więcej zdrowych i lżejszych dań. Zachęcam do przygotowania takiego prostego, ale pożywnego i smacznego
marchewkowego omleta ze zdrowymi
płatkami jęczmiennymi lub owsianymi. Jeśli nie przepadacie za
ananasem możecie podać go np. ze słodkim
jabłkiem lub ulubionym
jogurtem. Spróbujcie.Polecam również przygotować delikatny
jabłkowo-
miodowy omlet z
cynamonem. Przepis znajdziecie tutaj .
Składniki:2 małe
marchewki lub 1 większa5 łyżek
płatków jęczmiennych błyskawicznych lub owsianych bezglutenowych1 1/2 łyżki
mąki kukurydzianej1/3 szklanki
mleka2
jajkaoliwa z oliwek do posmarowania patelnipropozycja podania: 2 plastry
ananasa, naturalny sok z
jabłek i
czerwonej porzeczki z Ogrodów SabinuPrzygotowanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą
marchewką dodajemy
płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy
mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut.Następnie dodajemy
mąkę kukurydzianą i wbijamy 2
jajka, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Patelnię delikatnie smarujemy
oliwą z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Tuż przed wylaniem masy zmniejszamy płomień na minimalny. Omlet smażymy, aż spód zacznie się ścinać (pod koniec można przykryć patelnię na chwilę pokrywką, jeśli wierzch nadal jest zbyt płynny). Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np.
ananasem. Do picia proponuję sok z
jabłek i
czerwonej porzeczki.
Zapraszam na fanpag producenta pysznych i w 100% naturalnych
soków - Ogrody Sabinu* przepis i pomysł własnySmacznego