ßßß Cookit - przepis na Zdrowy marchewkowy omlet (bez glutenu, bez cukru) z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi

Zdrowy marchewkowy omlet (bez glutenu, bez cukru) z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi

nazwa

Wykonanie

Czy u Was też za oknami pojawiła się ta piękna i długo wyczekiwana biel? Drzewa, drogi, górki... jakże to teraz magicznie wygląda. Ale najbardziej cieszy mnie uśmiech na twarzach moich pociech. Nie ma nic piękniejszego niż radosne piski dochodzące z sanek, które ciągnę po białej drodze :) A po takim intensywnym spacerze należy zjeść coś pożywnego i zdrowego.
U mnie w domu zawsze jest dużo słodkiej marchewki. To taka ulubiona, zdrowa przekąska moich skarbów i moja zresztą też. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu. Marchewkowy omlet z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi (zamiennie dla osób nie tolerujących glutenu), podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie ma w nim dodatku cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna zadowolić nie jednego. Również tych, którzy po świątecznych smakołykach pragnął wprowadzić do swojej codziennej diety więcej zdrowych i lżejszych dań. Zachęcam do przygotowania takiego prostego, ale pożywnego i smacznego marchewkowego omleta ze zdrowymi płatkami jęczmiennymi lub owsianymi. Jeśli nie przepadacie za ananasem możecie podać go np. ze słodkim jabłkiem lub ulubionym jogurtem. Spróbujcie.
Polecam również przygotować delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem. Przepis znajdziecie tutaj .
Składniki:
2 małe marchewki lub 1 większa
5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych lub owsianych bezglutenowych
1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mleka
2 jajka
oliwa z oliwek do posmarowania patelni
propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut.
Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wbijamy 2 jajka, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Patelnię delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Tuż przed wylaniem masy zmniejszamy płomień na minimalny. Omlet smażymy, aż spód zacznie się ścinać (pod koniec można przykryć patelnię na chwilę pokrywką, jeśli wierzch nadal jest zbyt płynny). Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np. ananasem. Do picia proponuję sok z jabłek i czerwonej porzeczki.
Zapraszam na fanpag producenta pysznych i w 100% naturalnych soków - Ogrody Sabinu
* przepis i pomysł własny
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Zdrowy-marchewkowy-omlet-bezglutenu-bez-cukru-z.html