Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« KONKURS URODZINOWY! Proste ...10 szybkich przepisów na ... »Piernikowa chmurka z karobową nutą. Najszybsze pierniczki, które przygotujecie ze swoimi dziećmi.Choć święta już minęły, to u mnie w domu znów unoszą się wspaniałe zapachy... Moja pociecha i ja uwielbiamy piec i jeść... pierniczki. Dlatego dziś w ramach wspólnej zabawy, z uśmiechami na ustach zabrałyśmy się do pieczenia słodkości. Dziś ze względu na małą ilość czasu zrobiłyśmy piernikową chmurkę z karobową nutą. Wspaniałe, pulchne, mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki z dodatkiem karobu, który nadaje im tego niebanalnego smaku. Idealne by wraz ze swoją pociechą pobawić się w kuchni, a
potem zagryzać domowe pierniczki przy ulubionej bajce :) A dlaczego piernikowa chmurka? No cóż... tak nazwała je moja pociecha, gdy zobaczyła je zaraz po upieczeniu "Mamo, zobacc chmurrka" :) Spróbujcie, zachęcam do pieczenia pierniczków nie tylko na świąteczny stół.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej + do podsypania1/2 szklanki gęstego
miodu11/2 łyżki karobu1 łyżka
masła31/2 łyżeczki
sody31/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1
jajko klasy LPrzygotowanie:W rondelku na minimalnym ogniu podgrzewamy
miód, mieszając. Gdy już zacznie być płynny dodajemy 1 1/2 łyżki karobu, mieszamy.W dużej misce mieszamy wstępnie łyżką
mąkę z
masłem,
sodą,
przyprawą do piernika i
jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy
miód (musi być ciepły i płynny).Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną
mąki i dalej zagniatamy.Stolnicę oprószamy delikatnie
mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (lub po prostu spłaszczamy dłońmi) na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy kółka.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach.
Blachę z pierniczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy aż do zarumienieni (z wierzch będzie widać charakterystyczne delikatne pęknięcia). Nie można piec ich zbyt długo. Podczas pieczenia pierniczki mocno rosną, łącząc się i tworząc chmurkę.Przestudzone pierniczki można porozrywać na sztuki i przechowywać w metalowym pudełku. Dzieci uwielbiają rozrywać pierniczkową chmurkę.Pierniczki od razu nadają się do zjedzenia. Są miękkie i aromatyczne.
* przepis i pomysł własnySmacznegoZachęcam do obejrzenia filmiku:https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4czwartek, 07 stycznia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog