ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty chleb z miodem i czosnkiem niedźwiedzim Rachel Allen

Pełnoziarnisty chleb z miodem i czosnkiem niedźwiedzim Rachel Allen

nazwa

Wykonanie

Cudownie mięciutki, puszysty chlebek z dodatkiem czosnku niedźwiedziego chociaż można było dodać go więcej bo był mało wyczuwalny. Świetnie się wyrabia, rośnie jak szalony... Zrobiłam jeden wielgachny, podzieliłam na cztery części, zamroziłam i jedliśmy przez cały tydzień a nawet chyba dłużej :) Przepis Rachel Allen z książki " Rachel`s food for living ".
Składniki :
450 ml letniej wody
3 łyżki miodu
3 łyżeczki suszonych drożdży lub 40 g świeżych
600 g mąki
300 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
100 g masła pociętego w niewielką kostkę
dodatkowo można dodać ulubione zioła, ser, orzechy,karmelizowaną cebulę itp. Ja dodałam 50 g suszonego czosnku niedźwiedziego
W małej misce mieszamy wodę, miód, drożdże. Odstawiamy na 5 minut aż zaczną pracować.
Obie mąki i sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy masło, rozcieramy z mąką w dłoniach. Następnie dolewamy miksturę drożdżową i ewentualne dodatki. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto ok 10 minut.
Ciasto nie powinno być a ni zbyt lepkie ani zbyt suche. Jeśli będzie za lepkie dodajcie więcej mąki, jeśli za suche należy dodać więcej wody.
Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto należy uderzyć kilka razy pięścią aby je odgazować. Ponownie zagniatamy ok 1 minuty. Odkładamy ciasto na bok, przykrywamy miską i pozostawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Następnie formujemy chleb lub 2 mniejsze chleby. Wierch można naciąć nożem. Ponownie odkładamy do podwojenia objętości na ok 45 minut.
Pieczemy w temp. 200°C 30-40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/10/Pelnoziarnisty-chleb-z-miodem-i-czosnkiem.html