Wykonanie
Cudownie mięciutki, puszysty chlebek z dodatkiem
czosnku niedźwiedziego chociaż można było dodać go więcej bo był mało wyczuwalny. Świetnie się wyrabia, rośnie jak szalony... Zrobiłam jeden wielgachny, podzieliłam na cztery części, zamroziłam i jedliśmy przez cały tydzień a nawet chyba dłużej :) Przepis Rachel Allen z książki " Rachel`s food for living ".
Składniki :450 ml letniej
wody3 łyżki
miodu3 łyżeczki
suszonych drożdży lub 40 g świeżych600 g
mąki300 g
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
soli100 g
masła pociętego w niewielką kostkędodatkowo można dodać ulubione
zioła,
ser,
orzechy,karmelizowaną
cebulę itp. Ja dodałam 50 g suszonego
czosnku niedźwiedziegoW małej misce mieszamy
wodę,
miód,
drożdże. Odstawiamy na 5 minut aż zaczną pracować.Obie
mąki i
sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy
masło, rozcieramy z
mąką w dłoniach. Następnie dolewamy miksturę
drożdżową i ewentualne dodatki. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto ok 10 minut.Ciasto nie powinno być a ni zbyt lepkie ani zbyt suche. Jeśli będzie za lepkie dodajcie więcej
mąki, jeśli za suche należy dodać więcej
wody.Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny aż podwoi swoją objętość.Po wyrośnięciu ciasto należy uderzyć kilka
razy pięścią aby je odgazować. Ponownie zagniatamy ok 1 minuty. Odkładamy ciasto na bok, przykrywamy miską i pozostawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Następnie formujemy
chleb lub 2 mniejsze
chleby. Wierch można naciąć nożem. Ponownie odkładamy do podwojenia objętości na ok 45 minut.Pieczemy w temp. 200°C 30-40 minut.Smacznego :)