Wykonanie
Tarte flambee to rodzaj
pieczywa popularny w Niemczech, Austrii i Francji. W wolnym tłumaczeniu nazwa "tarte flambee" oznacza płonącą tartę. Według legendy francuscy piekarze wkładali ją do pieca by sprawdzić czy posiada odpowiednią temperaturę do wypieku
chleba. Gdy ciasto wyglądało jakby się paliło, był to znak, że piec jest odpowiednio rozgrzany. Zainspirowałam się dzisiaj przepisem z książki "
Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego. Pan Piotr sugeruje, by piec tartę w 250 stopniach C, ja jednak piekłam w 200°C, przez połowę czasu pod przykryciem, gdyż nie chciałam by
cebulka za bardzo się przypaliła. Polecam te tarty jako świetną przekąskę zarówno na ciepło i na zimno. Przepis podaję z moimi zmianami./8 sztuk/ciasto10 g
drożdży300 ml letniej
wody500 g
mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)0,5 łyżeczki
solifarsz4 średnie
cebule2 łyżki
masła200 g
śmietany 12%150 g
serka kanapkowego
śmietankowego150 g
wędzonego boczku (jeśli mamy ochotę możemy częściowo zastąpić
szynką)
sól,
pieprzDrożdże rozpuścić w wodzie.
Mąkę wymieszać z
solą, a następnie dodać rozpuszczone
drożdże. Ciasto wyrabiać przed ok 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny (uwaga! Miska powinna być dwa
razy większa od ciasta, gdyż przez noc ciasto urośnie).Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść, odłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1 , 5 godziny by się ogrzało.W tym czasie obrać
cebulę i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć przez 2 minuty na
maśle.
Śmietanę i
serek wymieszać na jednolitą masę. Doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto pokroić na 8 części i pozostawić na 1 godzinę, by podrosło. Następnie każdy kawałek cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować równomiernie
serkiem wymieszanym ze
śmietaną, posypać
cebulą oraz pokrojonym na kawałki
boczkiem.Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia (jeśli
cebulka zacznie się zanadto rumienić). Podawać na ciepło lub zimno.