ßßß Cookit - przepis na Tarte flambee (flamkuchen)

Tarte flambee (flamkuchen)

nazwa

Wykonanie

Tarte flambee to rodzaj pieczywa popularny w Niemczech, Austrii i Francji. W wolnym tłumaczeniu nazwa "tarte flambee" oznacza płonącą tartę. Według legendy francuscy piekarze wkładali ją do pieca by sprawdzić czy posiada odpowiednią temperaturę do wypieku chleba. Gdy ciasto wyglądało jakby się paliło, był to znak, że piec jest odpowiednio rozgrzany. Zainspirowałam się dzisiaj przepisem z książki "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego. Pan Piotr sugeruje, by piec tartę w 250 stopniach C, ja jednak piekłam w 200°C, przez połowę czasu pod przykryciem, gdyż nie chciałam by cebulka za bardzo się przypaliła. Polecam te tarty jako świetną przekąskę zarówno na ciepło i na zimno. Przepis podaję z moimi zmianami.
/8 sztuk/
ciasto
10 g drożdży
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
0,5 łyżeczki soli
farsz
4 średnie cebule
2 łyżki masła
200 g śmietany 12%
150 g serka kanapkowego śmietankowego
150 g wędzonego boczku (jeśli mamy ochotę możemy częściowo zastąpić szynką)
sól, pieprz
Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed ok 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny (uwaga! Miska powinna być dwa razy większa od ciasta, gdyż przez noc ciasto urośnie).
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść, odłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1 , 5 godziny by się ogrzało.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć przez 2 minuty na maśle.
Śmietanę i serek wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na 8 części i pozostawić na 1 godzinę, by podrosło. Następnie każdy kawałek cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować równomiernie serkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać cebulą oraz pokrojonym na kawałki boczkiem.
Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia (jeśli cebulka zacznie się zanadto rumienić). Podawać na ciepło lub zimno.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/01/Tarte-flambee-flamkuchen.html