ßßß Cookit - przepis na Piernik biszkoptowy

Piernik biszkoptowy

nazwa

Wykonanie

Tak, jak szybko się upiekł, tak szybko został zjedzony :)
Na formę keksową o boku 30 cm:
300 g mąki tortowej
70 g cukru
125 ml miodu
1 lyżka kakao
3 jajka
100 ml śmietany
cukier waniliowy
1 lyżecyka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
150 g różnych bakalii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, mąkę i kako, wymieszać. Sodę rozpuścić w 1/4 syklanki wody i dodać do ciasta wraz z resztą składników. Wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z bialek i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180C ok. 50-55 minut.
Można oblać czekoladową polewą.
Przepis z: "Poradnik domowy" nr 12/2014
Przepis dodaję do akcji:
Festiwal pierniczków
http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html
Ponieważ to pewnie ostatni mój wpis przed Świętami to życzę wam udanych Świąt z waszymi bliskimi :)
*Reszta świątecznych przepisów już po Świętach...
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/12/Piernik-biszkoptowy.html