ßßß Cookit - przepis na Tort żydowski

Tort żydowski

nazwa

Wykonanie

Tort inny niż wszystkie. Będziecie nim albo zachwyceni, albo zupełnie nie przypadnie Wam do gustu. Tort oraz opis wykonania przygotowała moja mama z przepisu, który dostała od swojej sąsiadki. Jest mocno alkoholowy, z ogromną ilością bakalii, więc spokojnie nada się na święta. Z podanych składników wychodzi bardzo wysoki tort, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji (z 7 placków). Mamuś dziękuję za pomoc.
Mace:
6 szklanek mąki
10 żółtek
125 g masła
½ l śmietany 18%
Wykonanie:
Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całej ilości ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego piekarnika, kolor ma być lekko złoty.
Masy:
Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy.
Masa budyniowa:
½ l mleka
¼ szkl cukru
1 laska wanilii
1 płaska szklanka mąki
spirytus
Gotować budyń dodając ziarnka z wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu. Zadbać, żeby budyń nie był zbyt gęsty- uzyskać konsystencję śmietany. Wychłodzony budyń utrzeć z dwiema kostkami masła.
Masa kajmakowa
1 puszka masy krówkowej, polecam smak truflowy, ale może być inna
400 g masła
spirytus
Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo masę krówkową. Na koniec dodać spirytus.
Masa jajeczna:
6-8 jaj
2 szklanki cukru
400 g masła
spirytus
Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła.
Bakalie:
20 dkg orzechów włoskich
20 dkg orzechów nerkowca
20 dkg nasion Goi
20 dkg żurawiny
20 dkg rodzynek
½ kg śliwki kalifornijskiej
Orzechy i śliwkę rozdrobnić
Przekładanie tortu:
Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te można zważyć i podzielić na 15 części, żeby używać ich równomiernie). Po położeniu nowy krążek przycisnąć starannie, będą się kruszyły, ale o to chodzi. Gdyby się „rozjeżdżało”, budować rękami odpowiedni kształt. Na koniec ubrać bakaliami i odstawić, żeby „dojrzewał” na 3 doby, pierwszą dobę poza lodówką. Znakomita propozycja gdy tort musi być przygotowany z większym wyprzedzeniem. Tort kosztowny, ale przyznacie, niekonwencjonalny.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/12/Tort-zydowski.html