ßßß
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki(składniki na 8-10 porcji)3 szklanki świeżej kremówki3 surowe białka2 szklanki maku2 szklanki wodyszklanka mleka200 g cukru pudru1/2 laski wanilii20 g żelatyny2 łyżki płatków migdałowychZagotować 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z mlekiem, lekko przestudzić i zalać umyty i osączony mak. Zostawić na 1-2 godziny, aby napęczniał, następnie osączyć ns sicie. Utrzeć w makutrze z cukrem pudrem i posiekaną wanilią. Śmietanę mocno ubić, dodać utarty mak i dokładnie ukręcić lub zmiksować, aby nie było grudek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), wymieszać i lekko schłodzić. Powoli wlać do masy makowej, cały czas mieszając. Gęstniejący krem rozlać do pucharków, wstawić do lodówki, aby zastygł. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.Smacznego!

***Krem makowy to moja ostatnia tegoroczna propozycja w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .