ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciasto z dyni na Halloween

Wegańskie ciasto z dyni na Halloween

nazwa

Wykonanie

15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×
Buuu! Wiem, wiem trudno jest kogoś wystraszyć pisaną czcionką. Zbliżający się wielkimi krokami Halloween to święto, które przywędrowało do nas zza oceanu i od kilku lat bije rekordy popularności. Dla mnie to dzień poprzedzający rodzimy Dzień Wszystkich Świetych i dzień zaduszny, od dziesiątek lat przesycone magią. Pewność z jaką przyjmujemy obecność bliskich, którzy przestali być przy nas materialnie dla mnie osobiście jest bardzo krzepiąca. Według praktykujących ozdabianie dyn drążenie w ich miąższu przerażających buziek jest sposobem na odstraszenie złych chochlików. Mam nadzieję, że wy tak samo jak ja zabierzecie się za to już za kilka dni.
Dla mnie Halloween jest świętem naszej polskiej bani. Dzięki niemu dynia przeżywa okres swojej drugiej młodości. Zaczęliśmy dowiadywać się, że to piękne warzywo o owalnym kształcie i masywnej figurze może być wykorzystane do wielu kulinarnych celów. Dziś dyniowy gulasz, zupa czy risotto nie jest dla nikogo niczym dziwnym, a słynne amerykańskie ciasta jak Pumpkin Spice Bread (chlebek dyniowy) i Pumpkin Spice Pie (placek dyniowy z to jedno z moich ulubionych ciast, wypiekany na dyniowej bazie) znane są nawet w Polsce.
Dziś chciałabym przekazać Ci przepis na uwielbiane przeze mnie dyniowe ciasto. Przygotujesz je bez dodatku jajek i masła – jest 100% wegańskie ! Od kilkunastu dni piekę je i zajadam na śniadanie z jogurtem, frużeliną lub moją wegańską nutellą. Nie jestem weganką, przepis stworzyłam kiedyś gdy w domu zabrakło mi jajek i tak wkupiło się w moje łaski. Od jakiegoś czasu zaczęłam stawiać na zdrową i nieprzetworzoną żywność więc spodziewajcie się, że baza zdrowych przepisów Ani, będzie się rozrastać. Moje ciasto dyniowe jest wilgotne, delikatne i mocno korzenne. Jeśli dodasz do niego chrupiące orzechy i siemię lniane będzie miało przyjemną strukturę.
Mój chlebek dyniowy jest przepyszną alternatywą dla ciężkich ciast z kremami, choć krem z mascarpone lub nerkowców smakowałby z nim doskonale. Samo zdrowie w najczystszej postaci, a więc Happy Halloween!
Składniki:
14 porcji
2 i 1/2 szklanki mąki razowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki wody lub soku jabłkowego
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie 100 g mieszanki bakalii
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawy.
Posiekaj bakalie i jeśli je dodajesz wmieszaj je do sypkich składników.
Dynię upiecz lub pokrój w kostkę zalej wodą, z przepisu i ugotuj pod
przykryciem. Gorącą dynię zmiksuj, do pieczonej dodaj wodę.
Puree z dyni wymieszaj z olejem. Połącz z suchymi składnikami. Ciasto
powinno być gęste lecz dające się mieszać. W razie potrzeby dolej
jeszcze 1/3 szklanki wody.
Przelej ciasto do firmy z kominkiem lub do keksówki 10×25 cm.
Piecz 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach sprawdź je patyczkiem,
jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
Powiązane notki:
Budyń z dyni makaronowej z orzechami – na Halloween
Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Ciasto drożdżowe z dyni
Zdrowe Wegańskie ciasteczka owsiane
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/10/26/weganskie-ciasto-z-dyni-na-halloween