ßßß Cookit - przepis na Wyniki ankiety

Wyniki ankiety

nazwa

Wykonanie

Przepis na Cielaczka dostałam od koleżanki z pracy. Czekał na swoją kolej w upieczeniu i doczekał się w ubiegły weekend. Cielaczek od razu zyskał sympatię wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3/4 szklanki cukru
Masa serowa : Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Podziel się
oceń
190
43
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/m,6,r,2013,index.html