Wykonanie
Po pomoc sięgniemy do najcenniejszych zasobów
Chleba z
Masłem, ludzi którzy tworzą go razem z nami. Poradą służy Karolina Bichta, najbardziej kompetentny sprzedawca artykułów spożywczych na świecie. Wykształcona na wydziale Technologii Żywienia SGGW, w 100% poświęcona zagadnieniom związanym z żywieniem.
Woda,
woda,
woda. Pić dużo
wody. To podstawowa zasada. Latem wypacamy mnóstwo składników mineralnych, które skutecznie uzupełni
woda wysokozmineralizowana. Nie powinna być zimna, bo zimne
napoje chłodzą tylko pozornie. Organizm człowieka, tak jak inne organizmy stałocieplne, schłodzony w ten sposób, próbował będzie wyrównać straty i wyprodukuje jeszcze więcej ciepła!Zupa na upałDobrym pomysłem łączącym przyjemne z pożytecznym będzie lekka, ciepła warzywna zupa. Uzupełni poziom
wody w organizmie - ochroni nas przed odwodnieniem, a przy okazji dostarcza cennych składników zawartych w warzywach. Co prawda witaminy w trakcie gotowania utlenią się dosyć szybko, ale takie danie jest lekkostrawne, co jest także bardzo ważne podczas upałów. W przypadku zup z dodatkiem
pomidorów zyskujemy również lepszą przyswajalność obecnego w nich likopenu, składnika poprawiającego odporność organizmu na choroby układu krwionośnego.Herbata? Tak, ale z wykluczeniem czarnej, fermentowanej
herbaty, która ma właściwości wysuszające.
Herbata zielona nie tylko nawodni organizm, ale podobnie jak wysokozmineralizowana
woda, uzupełni mikroelementy i minerały.Naturalnie i bez chemiiTeoretycznie najskuteczniej uzupełnią niedobory
wody w organizmie
napoje izotoniczne. Wyrównają poziom
wody i elektrolitów wydalonych z organizmu w procesie wydzielania
potu, a także uzupełnią witaminy,
sole mineralne i węglowodany spalone w trakcie wysiłku fizycznego. Problem polega na tym, że często zawierają niepożądane składniki chemiczne (aromaty, barwniki) oraz
cukier.Rozwiązaniem jest przepis na domowy
napój izotoniczny spełniający kryteria nawodnienia i odżywienia organizmu, ale pozbawiony niekorzystnych, sztucznych składników:Składniki:dwie łyżeczki zielonej
herbaty - odda smak oraz składniki mineralne1 litr
wody mineralnej - uzupełni niedobory mikroelementów w trakcie oraz po wysiłku
cytryna - witamina Cłyżka
miodu - źródło węglowodanów i glukozy, które uzupełnią niedostatki energetyczneszczypta
soli - uzupełni minerały
Herbatę parzymy w odpowiedniej temperaturze (pomiędzy 65 a 90 st. C w zależności od gatunku
herbaty). Po zaparzeniu napar wlewamy do
wody mineralnej. Całość powinna
mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej. W takiej
miód rozpuści się bez problemu, ale bez utraty składników wzmacniających odporność organizmu. Dolewamy
sok z cytryny, wsypujemy szczyptę
soli. Dokładnie mieszamy i
napój jest gotowy do picia. Należy pamiętać, że ze względu na zawartość naturalnych składników
napój ma niedługi termin przydatności do spożycia.
Dzbanek Outdoor Rosendahl 2... LUMINARC DZBANEK TIVOLI Pierrot Dzbanek Lawendowa P...