Wykonanie
To doskonały deser dla łasuchów, którzy nie chcą lub nie mogą jeść
jajek i
czekolady. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że jest to zdrowy deser, gdyż
awokado to źródło nienasyconych tłuszczów, jest więc doskonałym produktem dla chorych na nadciśnienie lub miażdżycę.Doskonałe
awokado uprawia się na Maderze. Z kolei jedno z najlepszych ziaren kakaowca pozyskuje się z Wysp Świętego Tomasza i Książęcej, byłej portugalskiej kolonii, leżącej w Zatoce Gwinejskiej.
Czekoladowy mus z
awokado, Fot. Janusz AndraszSkładniki:2 dobrze dojrzałe
awokado5 czubatych łyżek ciemnego
kakao1 łyżka
miodukilka
truskawek2 gałązki świeżej
miętyAwokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć je do naczynia do blendowania. Dodać
kakao i
miód. Z gałązek
mięty oderwać listki, drobno je posiekać i również wrzucić do
awokado, zachowując kilka listków do dekoracji. Wszystko dobrze zmiksować, w razie potrzeby dodając łyżkę lub dwie
wody lub jeśli ktoś lubi,
oliwy z oliwek.
Truskawki pokroić w plastry i dowolnie udekorować nimi mus. Na wierzchu ułożyć listek
mięty.
Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz