ßßß Cookit - przepis na KULINARNE ABC

KULINARNE ABC

nazwa

Wykonanie

Masa orzechowa (z orzechów włoskich)
Aromatyczna masa z orzechów włoskich z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości słodkiej śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np. czekoladowym ganache.
Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJ
,
Renata Targosz, 23 grudnia 2012 - 16:57
Czytaj dalej
Muffiny słodkie - przepis podstawowy
Jak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.
,
Renata Targosz, 05 września 2012 - 11:31
Tagi:
Czytaj dalej
Masa makowa z bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypieków
Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.
,
Renata Targosz, 07 grudnia 2011 - 12:21
Tagi:
Czytaj dalej
Naturalny kwas buraczany - do barszczu
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z buraków nie tylko wzbogaca barszcz smakowo, ale również kolorystycznie, wzmacniając jego piękną, rubinowo-czerwoną barwę.
,
Renata Targosz, 02 grudnia 2011 - 20:05
Tagi:
Czytaj dalej
Najlepsze ciasto na pierogi
Moje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.
Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą składa się mąka, jajko, woda i sól. Dodatek masła i większa ilość żółtek sprawiają, że ciasto jest miękkie i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów, co - jak wiadomo - trochę trwa ;-)
,
Renata Targosz, 14 listopada 2011 - 21:09
Tagi:
Czytaj dalej
Ciasto kruche słodkie klasyczne
Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1. Idealne do tart i babeczek oraz na spody do serników i szarlotek.
,
Renata Targosz, 05 listopada 2011 - 20:07
Tagi:
Czytaj dalej
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc