Wykonanie
Masa orzechowa (z
orzechów włoskich)Aromatyczna masa z
orzechów włoskich z dodatkiem
cukru i niewielkiej ilości słodkiej
śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np.
czekoladowym ganache.Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJ
,Renata Targosz, 23 grudnia 2012 - 16:57Czytaj dalej
Muffiny słodkie - przepis podstawowyJak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.
,Renata Targosz, 05 września 2012 - 11:31Tagi:Czytaj dalej
Masa makowa z
bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypiekówDomowa masa makowa z
bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej
strucli z
makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie
ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek,
drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.
,Renata Targosz, 07 grudnia 2011 - 12:21Tagi:Czytaj dalej
Naturalny
kwas buraczany - do barszczu
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych
polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z
buraków nie tylko wzbogaca barszcz
smakowo, ale również kolorystycznie, wzmacniając jego piękną, rubinowo-czerwoną barwę.
,Renata Targosz, 02 grudnia 2011 - 20:05Tagi:Czytaj dalej
Najlepsze ciasto na pierogiMoje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania
mąką podczas wałkowania.Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą składa się
mąka,
jajko,
woda i
sól. Dodatek
masła i większa ilość
żółtek sprawiają, że ciasto jest miękkie i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów, co - jak wiadomo - trochę trwa ;-)
,Renata Targosz, 14 listopada 2011 - 21:09Tagi:Czytaj dalej
Ciasto kruche słodkie klasyczneKlasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1. Idealne do tart i babeczek oraz na
spody do serników i szarlotek.
,Renata Targosz, 05 listopada 2011 - 20:07Tagi:Czytaj dalej