ßßß
Przepyszny omlet, zaserwowany na słodko z owocami sezonowymi i miodem.Jest to zdrowsza wersja gdyż użyłam mąki pełnoziarnistej.Składniki:3 jajka3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta soliłyżeczka esencji waniliowej lub łyżeczka cukru z waniliąkawałeczek masłaDodatkowo:owoce, ja użyłam truskawek i borówek amerykańskichmiód lub syrop klonowy
Jajka rozdzielamy i ubijamy białka, z odrobiną soli, na sztywną pianę. Po czym dodajemy żółtka, wanilię, mąkę i ubijamy do połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę. Smażymy na średnim ogniu i po około 2-3 minutach przerzucamy na drugą stronę. Ja omlet zsuwam na talerz, a później odwracam na drugą stronę na patelnie, technika dowolna. Drugą stronę przyrumieniamy około 1,5 minuty. Omlet przecinamy na pół, dekorujemy owocami i polewamy miodem lub syropem klonowym.Dobrze zrobiony omlet powinien być sztywny po usmażeniu, nie powinien się marszczyć i mięknąć. Najlepiej używać patelni nieprzywierającej.
Smacznego[[reklama]]Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: