ßßß Cookit - przepis na Królewiec

Królewiec

nazwa

Wykonanie

Królewiec
Składniki
Biszkopt
4 jajka żółtka i białka osobno
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ciasto miodowe
300 gram mąki pszennej
150 gram cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka wody
1 żółtko
150 gram margaryny
1 łyżeczka sody
Masa budyniowa
200 gram cukru
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
250 gram margaryny
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Dodatkowo
twarda marmolada, ilość wedle uznania
Sposób przygotowania
Krok 1
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując dokładnie po każdym. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Krok 2
Blaszkę o wymiarach 23x33 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowany biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować blaty miodowe.
Krok 3
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki (tej samej, w której piekliśmy biszkopt). Piec w temp. 200 stopni, każdy blat osobno, przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową.
Krok 4
Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.
Krok 5
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód biszkoptu posmarować marmoladą i posmarowaną częścią położyć na masie budyniowej. Wierzch biszkoptu także posmarować marmoladą, a na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Krok 6
Polewa: Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/2067/krolewiec