ßßß
Składniki:Ciasto kruche : mąka pszenna 3,5 szklankicukier 1 szklankamiód 3 łyżkisoda do pieczenia 1 łyżeczkajaja 2margaryna 15 dagBiszkopt : jaja 5cukier 1 szklankamąka pszenna 1 szklankaszczypta proszku do pieczeniaMasa: cukier 1/2 szklankimleko 0,5 lmąka pszenna 2 łyżkimąka ziemniaczana 2 łyżkimargaryna 1cukier waniliowy 1Polewa: cukier 20 dagmargaryna 10 dagwoda 3 łyżkikakaoWykonanie:Przygotować kruche ciasto: Mąkę posiekać z margaryną. Miód rozpuścić, dodać do mąki. Następnie dodać jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodawać po 1 żółtku. Wciąż ubijać. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości, co kruche ciasto). Piec ok. 30 min.Przygotować masę: Margarynę, cukier, wanilię zagotować z połową mleka. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlewać do gotującej się margaryny. Szybko zmiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować na przemian: ciasto kruche, biszkopt.Przygotować polewę: Wszystkie składniki zagotować. Polać przełożone ciasto (kruche, masa, biszkopt, masa, kruche).