Wykonanie
Sałatka inspirowana daniem, które otrzymałam w mazurskiej knajpce. Oryginalnie składa się z
kalafiora,
jabłka i
pora, ale postanowiłam wzbogacić jej smak o
marchewkę i
czerwoną cebulę. Polecam do wypróbowania, mi bardzo przypadła do gustu.Składniki1 średniej wielkości
kalafior1,5 kwaskowatego
jabłka (ze skórką)0,5
poranatka pietruszki1 mała
czerwona cebula3 małe
marchewki (drobno zetrzeć)
sólpieprzmajonezSposób przygotowaniaKrok 1
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć.
Jabłko pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę na 3 kawałki. Następnie posiekać na małe trójkątne plasterki. Oczywiście ze skórką. Najlepiej wybrać
jabłka w kolorze czerwonym, bo ładniej wyglądają na tle innych składników. Posiekać
pora na kawałeczki, podobnie
cebulę.
Marchewkę drobno zetrzeć. Wszystko to przyprawić i dodać
majonez. Wymieszać. Smacznego!VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.8/ 10 (5 votes cast)
Sałatka z Mazur, 9.8 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisy
Sałatka kalafiorowa soczystaSurówka z
czerwonej kapustyZdrowe śniadanie do pracy cz. 16
Sałatka wielowarzywna do słoików
Sałatka od mamy