Wykonanie
Kawa “śliwka w czekoladzie”Składniki2 łyżki
kawy mielonej1
śliwka1,5 szkl
mlekaszczypta
soli2 łyżeczki
kakao1
śliwka suszona2 łyżeczki
cukru (do smaku)Sposób przygotowaniaKrok 1Do kawiarki wsypać 2 łyżki
kawy mielonej i dodać miąższ ze
śliwki. Nastawić na palnik, aż się przedestyluje. Wlać
kawę do 2 wysokich szklanek. Powinno wyjść trochę więcej niż 1/3 szklanki płynu.Krok 2Zagotować
mleko z odrobiną
soli. W szklance rozrobić
kakao z
cukrem. Jak je dobrze wymieszam na sucho, to prawie nie mam później grudek. Zalać proszek wrzącym
mlekiem. Najpierw odrobinkę, rozmieszać porządnie i później do końca szklanki. Rozlać
kakao do szklanek z
kawą. Powinno jeszcze zostać miejsce na piankę, powiedzmy 2-3 cm od krawędzi szklanki.Krok 3Niewykorzystaną resztę zagotowanego
mleka spienić i wlać do pełna do
napoju. Wymieszać wszystko w szklankach. Bez obaw o piankę, i tak wypłynie na wierzch. Mieszać porządnie.Krok 4Na wierzch pianki zetrzeć na tarce odrobinę
suszonej śliwki. Smacznego!