ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Ciasto kokosowe będzie kojarzyć się Wam z pewnym batonikiem którego smak na pewno wszyscy znacie ;-). Jeśli zastanawiacie się jak smakuje połączenie kaszy manny z wiórkami kokosowymi to muszę się przyznać, że sama miałam ten dylemat ;-) po zrobieniu okazało się, że kasza jest totalnie niewyczuwalna, zarówno w smaku jak i konsystencji, no i co najważniejsze, masa smakuje wyśmienicie ;-) Jeśli nadal szukacie świątecznych inspiracji to bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
Ciasto
200 g mąki
200 g cukru
250 g masła
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
Masa
500 ml mleka
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
200 g masła
6 łyżek kaszy manny
Polewa
200 g czekolady
150 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Miękkie masło miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (38×25 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko (tak jak gotujemy budyń). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i wiórki kokosowe, całość dokładnie miksujemy.
Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier do pieczenia i ponownie wkładamy je do blaszki w której było pieczone. Na ciasto wylewamy gorącą masę i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostatni etap to przygotowanie polewy. Do rondelka wlewamy śmietankę, podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. Polewa do ciasta nie zastyga całkowicie, powinna być delikatnie plastyczna.
Źródło:http://kuchniabezvat.pl/2015/12/23/przepisy/ciasto-kokosowe