Wykonanie
Ponieważ odchudzanie samo w sobie bywa
drogą przez mękę, warto chyba czasami wynagrodzić sobie podjęty trud czymś smacznym. W końcu nie o to przecież chodzi, żeby się umartwiać, prawda? :)Oczywiście nie mówię o świętowaniu skończonego treningu opakowaniem
lodów karmelowych, dwiema paczkami chrupków i małą wioską ;P Mam na myśli coś małego i w miarę zdrowego, coś, czego nie musielibyście sobie
potem wyrzucać i odpokutowywać kolejną godziną wygibasów na siłowni lub obijania sobie
boczków hula hop z masażerem, czy innym narzędziem tortur ;)Ja z pewnością zapędów masochistycznych nie mam i wychodzę z założenia, że dieta, to nie koniec świata i nie musi być przykrym doświadczeniem. Nie chodzi przecież o odmawianie sobie wszystkiego, a o wprowadzenie zdrowych nawyków, a te przecież nie wykluczają małych przyjemności. Dlatego dzisiaj postanowiłam sobie coś dobrego przygotować, bo wolę zjeść małe, zdrowe co nieco, niż po tygodniach życia na sałacie i jajkach, rzucić się na trzy kilo
czekolady i blachę sernika ;)Żeby zaspokoić swoje słodkie zachcianki, przygotowałam super proste batoniki owsiane z
masłem orzechowym. Do ich przygotowania wystarczą trzy proste składniki, nie trzeba ich piec, ani nawet włączać żadnego urządzenia. A, co najlepsze, owsianka,
masło orzechowe i
miód śmiało mogą uchodzić za zdrową (choć oczywiście nieco kaloryczną) mieszankę i z pewnością posmakują każdemu wielbicielowi
orzechów :) Jak dla mnie bomba :)Batoniki są bardzo sycące, więc jednej osobie powinny wystarczyć na dobre kilka, a nawet kilkanaście dni ;) Ja swoje pokroiłam w małą kosteczkę i zajadamy się teraz nimi od czasu do czasu po ćwiczeniach, a nawet dorzucamy do koktajli
bananowo-
czekoladowych.Polecam :)
Składniki:1 i 1/4 szklanki
masła orzechowego, najlepiej naturalnego, bez dodatków (u mnie z kawałkami orzeszków, ale może być również gładkie)1/2 szklanki płynnego
miodu (lub mniej, jeśli
masło orzechowe jest słodkie)2 i 1/2 – 3 szklanki
płatków owsianych (użyłam górskich, ale mogą być drobne)Wykonanie:Kwadratową foremkę o
boku 20cm, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Masło orzechowe wymieszaj z
miodem. Jeśli nie chcą się dobrze połączyć, można je lekko podgrzać, ale niezbyt mocno, warto pamiętać, że
miód w wysokich temperaturach
traci swoje wartości odżywcze.Do mieszanki orzechowej dodawaj stopniowo
płatki owsiane. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. Mi wystarczyło 2 i 1/2 szklanki, ale jeśli użyjecie drobniejszych
płatków, możecie potrzebować nieco więcej.Masę przełóż do formy, dociśnij do dna i wyrównaj. Wstaw do lodówki na około 30 – 45 minut, aż stężeje. Po tym czasie wyjmij ją z formy i pokrój na nieduże prostokąty lub kwadraty. Najlepiej przechowywać ją w lodówce, chociaż nie jest to konieczne.Smacznego :)