Wykonanie
Najwspanialsze pomysły rodzi często przymus natychmiastowej decyzji. Potrzebne były pierniczki, ale żaden przepis nie pokrywał się z domowymi zapasami. Rozpoczęłam więc swój eksperyment od przejrzenia zasobów. I tak oto powstały pierniczki doskonałe.Pyszne, kruche, delikatne i dodatkowo – bezglutenowe .
Mąkę ryżową można uzyskać mieląc
brązowy ryż, a ciasto nie musi być nawet wałkowane. Jest tak plastyczne, że można w dłoniach formować placuszki, wyrównać strukturę i na zwykłej desce wykrawać pierniczki.
Składniki2 szklanki pełnoziarnistej
mąki ryżowej1 duży
batat lub 2 mniejsze (po umyciu i obraniu około 450 g)1/3 szklanki nierafinowanego ciemnego
cukru (
palmowy, trzcinowy)1
jajo4 łyżki
oleju kokosowego lub
masła klarowanego2 łyżki
przyprawy do piernika, najlepiej domowej2 łyżki
kakao lub karobu2 łyżeczki
proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów, na kamieniu winnym)dowolne dodatki dekoracyjne:
czekolada, perełki, marcepan, domowy
lukierPrzygotowanie
Bataty umyć i obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Przestudzić i dokładnie rozgnieść widelcem, aby
bataty nabrały konsystencji puree. Dodać
jajo i
olej kokosowy lub
masło klarowane. Połączyć je z
batatami tak, aby stworzyły jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać je do masy z
batatami i wyrobić ręką gładkie, elastyczne ciasto. Powinno
mieć konsystencję bardzo miękkiej plasteliny. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałkować ciasto partiami i wykrawać pierniczki dowolnego kształtu o grubości około 0,5 -0,8 cm. Można je podważać nożem, jeśli używamy foremek do kształtów delikatnych (wtedy się nie zdeformują) i przenosić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ͦ C i piec przez około 18-20 minut (z większych foremek). Małe kształty należy piec o 3-4 minuty krócej. Pierniczki powinny od
spodu być zrumienione i lekko twardawe, ale nie spalone.
Świąteczne pierniczki