ßßß Cookit - przepis na Krakersy dyniowo – kukurydziane z parmezanem (bezglutenowe)

Krakersy dyniowo – kukurydziane z parmezanem (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Kiedy potrzebujemy przekąski, takie krakersy uwiodą nas z pewnością. Bezglutenowe, lekko pikantne i chrupkie. Doskonałe do przeróżnych sosów i zup. Z wartościowej mąki dyniowej, w której znajdziemy sporo białka i błonnika, a niewiele tłuszczu. Ponieważ mąka z dyni jest zwykle pozostałością po tłoczeniu oleju, nie zawiera tak wiele tłuszczu jak pestki dyni i nie podlega dzięki temu tak szybkiemu jełczeniu.
Składniki (na 35-50 sztuk krakersów, zależnie od wielkości foremek)
1,5 szklanki mąki z dyni + nieco do podsypania krakersów
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
100 g masła
12 łyżek zimnej wody
4 łyżki parmezanu zmielonego na proszek
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego chili w proszku
dowolne nasionka do posypania krakersów, np. sezam, mak
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Zagnieść szybko kruche ciasto, tzn. najpierw rozcierać składniki w palcach, aby utworzyły się grudki podobne do tartej bułki, a następnie ugniatając połączyć grudki w zgrabną kulkę. Zawinąć kulę ciasta w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki, wałkować niezbyt cienko (podsypując odrobiną mąki z dyni, aby ciasto nie przywierało) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 12-15 minut, aż krakersy się podsuszą i zrumienią leciutko.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/krakersy-dyniowo-kukurydziane-z.html