Wykonanie
Pierniczki, które Wam dzisiaj prezentuję zdecydowanie podbiły moje
serce!!Pierniczki te są miękkie zaraz po upieczeniu i nadają się do konsumpcji. Dzięki dodatkowi
bakalii w smaku bardzo przypominają tak lubiane przeze mnie Lekbucheny .Jedynym mankamentem (w chwili obecnej – ze względu na czas pozostały do świąt) jest to, że ciasto na te pierniczki wymaga leżakowania.Pierniczki te powstały z powodu nadmiaru przygotowanego ciasta na piernik staropolski dojrzewający.W tym roku nie zdążycie go już przygotować ale za rok ….Pierniczki nadziewane są powidłami śliwkowymi co dodatkowo podnosi ich atrakcyjność.Gorąco polecam!!
ciasto z przepisu na piernik dojrzewający
powidła śliwkoweCiasto na piernik dojrzewający na 1 godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z zimna aby uzyskało temperaturę pokojową.Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, nałożyć kupkami powidła, przykryć rozwałkowanym
ciastem i wycinać pierniczki.Pierniczki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180°C przez około 10-13 minut.Pierniczki ostudzić i dowolnie udekorować.